Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Zelbruiner guide

De ultieme zelfbruiner-guide

Door Camilla Svensson
Zelfbruiner kan de perfecte oplossing zijn als je huid een beetje kleur mist. Maar welke zelfbruiner moet je kiezen en hoe voorkom je strepen?

Als jij een van die mensen bent die er frisser uitziet met een beetje kleur op je huid, dan is het de hoogste tijd om eens een zelfbruiner te proberen! Want wie wil er nou pronken met zijn bleke benen? Met de beste zelfbruiner geef je jezelf makkelijk (en gezond) een lekker zomers kleurtje - het hele jaar door.

Niet iedereen wordt geboren met een natuurlijke bruine kleur. En als jij iemand bent die (bijna) zonder pigment is geboren, dan is een zomerse gloed in een flesje, tube of in druppels levensreddend als je op zoek bent naar die mooie bruine kleur.

Maar hoe doe je dat precies met zelfbruiner? Hoe vaak moet je het gebruiken en hoe krijg je het beste resultaat? In deze zelfbruinerguide krijg je tal van tips en tricks om het gebruik van zelfbruiner onder de knie te krijgen, zodat je veilig je bruiningsproject doorkomt. Wij bieden inspiratie voor de beste bruiningsproducten op de markt, zodat jij gemakkelijk de zomer tegemoet gaat met een gouden zomerglow!


Waar is zelfbruiner van gemaakt?

Een zelfbruiner bevat de suiker dihydroxyaceton (DHA). DHA reageert met de aminozuren die zich in de bovenste laag van de huid bevinden. Wanneer deze worden gecombineerd, ontstaat er een reactie waardoor je huid een bruine kleur krijgt. De kleur werkt echter alleen op de huid en is op geen enkele wijze schadelijk voor de gezondheid. Wanneer je op zoek gaat naar een zelfbruiner, kun je controleren hoeveel DHA het product bevat, en dus hoe donker de zelfbruiner zal worden: Licht -5%, Medium -7%, Donker -10%.

De werking van DHA zelf werd al in de jaren vijftig ontdekt. Het was onderzoeker Eva Wittgenstein van de Universiteit van Cincinnati die de stof wilde testen als voedingsstof voor kinderen met een verstoring van de suikerstofwisseling. Wanneer de kinderen de stof morsten of uitspuugden, werd de huid bruin. Meestal verdwijnen zelfbruiners binnen 5-10 vanzelf, wanneer dode huidcellen van de huid worden verwijderd onder de douche en door normale afstoting. Sterker nog, veel zelfbruiners bevatten ook verzorgende ingrediënten die net als bodylotion de huid hydrateren en voeden.

Voordat je begint... Vermijd de klassieke 'zelfbruiner-fouten'

Het lijkt misschien onmogelijk om de beste zelfbruiner te vinden; er zijn er ook zoveel! En wie heeft er niet van die enge verhalen gehoord van vrienden en kennissen die over hun hele lichaam oranje werden, of vlekken en strepen op hun huid kregen omdat ze het te snel hadden aangebracht, de verkeerde kleur zelfbruiner gebruikten of andere klassieke ‘zelfbruiner-fouten’ maakten?

  • Je maakt je huid niet grondig schoon voordat je zelfbruiner aanbrengt
  • Je gebruikt zelfbruiner op een zeer droge huid
  • Je wast je handen niet na het gebruik van zelfbruiner
  • Je verdeelt de kleur niet optimaal
  • Je bent niet geduldig genoeg

Maar, hoe vind je de beste zelfbruiner?

Wanneer je op zoek bent naar de beste zelfbruiner, is het belangrijk dat je een paar dingen voor jezelf op een rijtje zet. Wat wil je van je zelfbruiner en waar voel je je het prettigst bij? Wil je een zelfbruiner die direct kleur geeft? Moet de kleur op de huid blijven of de volgende keer dat je doucht, worden afgewassen? Hoe donker wil je dat de zelfbruiner je huid maakt? Wil je zelfbruiner in crème, mousse, spray of druppelvorm?

De 3 zelfbruiningstypes

1. De gewone zelfbruiner: de beste keuze voor degenen onder ons die vertrouwd zijn met het gebruik van zelfbruiner en die er zo min mogelijk tijd aan willen besteden - dit type zelfbruiner hoef je maar een paar keer per week of maand aan te brengen, afhankelijk van hoe lang het product blijft zitten.

2. De opbouwende zelfbruiner: goed voor als je meer controle wil hebben over hoe donker je huid wordt en als je tijd hebt om een ​​extra stap in je dagelijkse schoonheidsroutine te integreren.

3. De wasbare zelfbruiner: perfect voor speciale gelegenheden waarbij je snel kleur wilt krijgen. Daarnaast is het product ook geschikt voor wie zich zorgen maakt over een resultaat dat niet was wat ze wilden - je wast de kleur er namelijk gewoon weer af.

Maak kennis met de verschillende zelfbruinervarianten

Zelfbruiner spray

ØAls je een instant kleur wilt, dan is een zelfbruinerspray een goede match voor jou. Door een zelfbruinerspray te gebruiken, ligt de kleur als een fijn laagje op de huid, zonder dat je deze daadwerkelijk hoeft aan te brengen en zelfbruiner op je handen hoeft te krijgen. Je moet alleen wel oppassen dat je niet te veel sprayt met je zelfbruinerspray, omdat er een risico is op strepen als de zelfbruiner uitloopt.

Zelfbruiner crème

Zelfbruiningscrème of zelfbruiningslotion is perfect voor jou als je een natuurlijke glans wilt die zich in de loop van de tijd langzaam ontwikkelt. Wel moet je het aanbrengen goed onder de knie hebben, want je kunt niet goed zien waar je de zelfbruiner al hebt aangebracht. Ook hier is het verstandig om een ​​zelfbruiner handschoen te gebruiken. Een zelfbruiningscrème doet het meeste denken aan een bodylotion met kleur, waardoor hij makkelijk aan te brengen is.

Zelfbruiner mousse

Dit type zelfbruiner moet worden aangebracht met een zelfbruiner handschoen. Als je gaat voor een heel natuurlijke look met een gouden glans die zich in de loop van de tijd ontwikkelt, dan is een zelfbruiner mousse perfect voor jou. Met een zelfbruiner mousse kun je perfect in de gaten houden waar je de zelfbruiner al hebt aangebracht, zodat je niet meerdere lagen zelfbruiner op dezelfde plek aanbrengt. Hierbij is het belangrijk dat je een gelijkmatige laag op de huid aanbrengt en de zelfbruiner met cirkelvormige bewegingen over de huid verdeeld, zodat er geen strepen ontstaan.

Zelfbruiner druppels

Dit type zelfbruiner is perfect voor jou als je geen concessies wil doen aan je huidverzorging en je bruine kleur. Zelfbruiningsdruppels zijn geschikt voor alle huidtypes en kunnen met al je huidverzorgingsproducten worden gemengd. Je voegt eenvoudig een paar bruiningsdruppels toe aan je normale gezichtscrème of bodylotion. Op die manier kun je zelf kiezen welke ingrediënten je op je gezicht wilt aanbrengen, terwijl dat met een zelfbruinende lotion noodzakelijkerwijs niet mogelijk is. Een ander voordeel van zelfbruinerdruppels is dat je zelf de hoeveelheid kleur kunt doseren op basis van het aantal druppels dat je door je crème mengt. Vergeet niet om na het aanbrengen altijd je handen grondig te wassen.

Zelfbruiner doekjes

Als je geen doorgewinterde zelfbruinergebruiker bent, zijn de zelfbruinerdoekjes wellicht een perfecte oplossing voor jou. Bij dit type zelfbruiner veeg je het doekje simpelweg over het hele gezicht, hals en/of lichaam. De kleur bouwt zich vervolgens op op de huid. Bovendien neem je de zelfbruinerdoekjes makkelijk mee in je tas voor als je je kleurtje wilt opfrissen tijdens een weekendje weg, festival of waar dan ook! De kleur blijft meestal een paar dagen zitten.

Kies de juiste kleur zelfbruiner

En last but not least: de kleur van de zelfbruiner! Wanneer je het type zelfbruiningsvariant hebt gekozen dat het beste bij je wensen past, moet je kiezen hoe donker je wilt dat de zelfbruiningskleur is. De meeste zelfbruinerfabrikanten verdelen hun zelfbruinerkleuren in Light, Medium en Dark. Op dit moment is het misschien een goed idee om je niet te laten meeslepen door wat er allemaal mogelijk is. Kies voor een zelfbruiner die je natuurlijke huidskleur benadrukt, of maximaal één tint donkerder is. (Er zijn maar heel weinig mensen met een lichte huid die de donkerste zelfbruiner er chic en natuurlijk uit kunnen laten zien).


Handleiding voor zelfbruiners: Hoe je de zelfbruiner correct aanbrengt

Exfoliëren

De eerste stap naar een succesvolle toepassing van zelfbruiner is exfoliatie. Het kan heel verleidelijk zijn om meteen met de zelfbruiner aan de slag te gaan, maar het is heel belangrijk dat je de tijd neemt om de huid zo goed mogelijk voor te bereiden op het aannemen van de kleur. Wanneer je de huid exfolieert, verwijder je de buitenste laag dode huidcellen, waardoor de zelfbruiner langer op de huid blijft zitten. Ook minimaliseer je de kans op vlekken en strepen. Combineer het met een goede bodyscrub of scrubhandschoen en geef gerust het hele lichaam een ​​liefdevolle behandeling.

Vocht, vocht en nog eens vocht

Zorg ervoor dat je je huid met vocht verzadigt voordat je je zelfbruiner gebruikt. Het is veel makkelijker om de zelfbruiner gelijkmatig over de huid te verdelen als deze goed gehydrateerd is. Daarnaast neemt een goed gehydrateerde huid ook extra kleur op. Tegelijkertijd vermijd je droge plekken op de huid. Gebruik daarom regelmatig bodylotion in de dagen voorafgaand aan het aanbrengen én nadat je de zelfbruiner hebt gebruikt. Handen en voeten hebben een grotere neiging om te veel product op te nemen, waardoor het resultaat ongelijkmatig kan worden ​​- en dat is precies wat je niet wilt als je gaat voor een natuurlijk gebruinde look!

Om lelijke vlekken te voorkomen is het daarom een ​​goed idee om vóór de zelfbruiner een beetje crème op deze plekken aan te brengen. Beweeg de handschoen voorzichtig over de handen en voeten als de rest van het lichaam is ingesmeerd met zelfbruiner. Zo gebruik je de restanten van de zelfbruiner die zich in de handschoen hebben opgehoopt en creëer je een natuurlijke uitstraling.

Gezicht

Nadat je gedoucht hebt, je huid hebt ontdaan van dode huidcellen en zorgvuldig hebt afgedroogd, is het goed om te beginnen met het aanbrengen van je zelfbruiner op je gezicht. Vooral bij het gezicht is het lastig om de zelfbruiner handschoen te gebruiken, dus hier moet je je vingers gebruiken. Zorg ervoor dat je de zelfbruiner goed over het hele gezicht verdeelt en gebruik niet te veel! Was vervolgens je handen grondig. Werk af door zachtjes met een stukje toiletpapier of een wattenstaafje te wrijven over de plaatsen op het gezicht waar het product de neiging heeft zich te verzamelen, bijvoorbeeld bij wenkbrauwen, bovenlip en haarlijn.

Lichaam

Nu kun je verder gaan met de rest van het lichaam. Breng een kleine hoeveelheid zelfbruiner aan op handen, voeten en ellebogen en gebruik vervolgens de handschoen om de zelfbruiner te verspreiden. Het kan handig zijn om je op één deel van het lichaam tegelijk te concentreren, bijvoorbeeld eerst op de borst en nek, dan op één arm, dan op de andere arm, enz. Zorg ervoor dat de zelfbruiner gelijkmatig over de hele huid wordt verdeeld, en beweeg de handschoen met lange bewegingen over de huid in plaats van in cirkels. 

Handen en voeten

Handen en voeten hebben een grotere neiging om te veel product op te nemen, waardoor het resultaat ongelijkmatig kan worden ​​- en dat is precies wat je niet wilt als je gaat voor een natuurlijk gebruinde look! Om lelijke vlekken te voorkomen is het daarom een ​​goed idee om vóór de zelfbruiner een beetje crème op deze plekken aan te brengen. Beweeg de handschoen voorzichtig over de handen en voeten als de rest van het lichaam is ingesmeerd met zelfbruiner. Zo gebruik je de restanten van de zelfbruiner die zich in de handschoen hebben opgehoopt en creëer je een natuurlijke uitstraling.

Is het toch niet geworden zoals je hoopte? Hoe je je zelfbruiner thuis kunt herstellen

Zoals ik al zei, niet alle zelfbruiners gaan even goed samen of passen bij jouw huidskleur, zelfs als je dat van tevoren wel dacht. De meesten van ons zijn weleens slachtoffer geworden van de beruchte zelfbruiner strepen. Gelukkig zijn er verschillende tips, trucs en producten om je te helpen je zelfbruiner te herstellen en corrigeren, mocht er toch een ongelukje gebeuren.

Als je je zelfbruiner wilt verwijderen, zijn er methoden waarbij je moet wachten tot de zelfbruiner vanzelf verdwijnt (ziet er niet zo charmant uit), of je kunt het eraf schrobben met een bodyscrub (au!), of je gebruikt gewoon de makkelijke oplossing: Zelfbruiner remover!

Een zelfbruiner remover is een heel speciaal product. Het is super handig en een echte levensredder als die vervelende zelfbruiner strepen verschijnen. Een zelfbruinerremover werkt meestal zo dat het product maar een korte tijd op de huid hoeft te zitten, waarna het de zelfbruiningskleur oplost. Merken als Bondi Sands en Isle Of Paradise hebben zo’n wondermiddel in hun assortiment.


FAQ

Is het gezond om zelfbruiner te gebruiken?

Volgens het Deense Milieubeschermingsagentschap zijn zelfbruiners niet gevaarlijk. 

Hoe lang moet de zelfbruiner blijven zitten?

Zelfbruiner heeft vaak direct effect, maar bij sommige varianten kan dit wel enkele uren duren. Wacht de aangegeven tijd voordat je de zelfbruiner nog een keer aanbrengt.

Hoe gebruik je een zelfbruinerspray?

Was de huid en hydrateer deze met een goede bodylotion. Houd de spray op een afstand van 20-30 cm van de huid, en wrijf en beweeg hem met rustige bewegingen over de huid.

Hoe verwijder je zelfbruiner?

Gebruik een scrubcrème, een scrubhandschoen of een lichaamsborstel om de zelfbruiner van het lichaam te verwijderen. Het verwijdert de gepigmenteerde, dode huidcellen. Je kunt ook een zelfbruiner verwijderaar gebruiken.

Welke zelfbruiner is het beste

Bij Luxplus vind je de beste zelfbruiners tegen de goedkoopste prijzen. Welke het beste is, hangt af van je voorkeuren en behoeften.

Kun je zelfbruinerspray op het hele lichaam gebruiken?

Ja, je kunt zelfbruinerspray op het hele lichaam gebruiken, maar bedenk eens of je wel het hele lichaam laat zien? Wellicht is een bodylotion met kleur een goed alternatief voor als je overal een natuurlijk bruin kleurtje wilt.

Beschermt zelfbruinerspray tegen de zon?

Lees op het product of er zonbescherming in zit.

Het is echt waar!

Onze ledenprijzen zijn VEEL lager dan de 'normale' prijs. Wanneer je koopt voor de ledenprijs dan word je automatisch lid. De eerste maand is gratis, vervolgens €8,95 per maand. Je kunt jouw lidmaatschap gemakkelijk op elk moment opzeggen. Lees meer

Onze Ledenprijzen zijn VEEL lager dan de Normale prijs. We kopen een brede selectie producten met authenticiteitsgarantie rechtstreeks van de grootste leveranciers - zodat onze leden ze voordelig kunnen krijgen.

Wil jij ook afscheid nemen van te hoge prijzen? Koop dan tegen de Ledenprijs en je wordt automatisch lid bij jouw eerste bestelling.

De eerste maand is gratis, daarna kost het € 8,95 per maand. Per maand opzegbaar. Lees meer