Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Droog borstelen wordt gebruikt bij schoonheidsbehandelingen en massages.

Droogborstel je een weg naar een mooiere huid en een gezonder lichaam

Door Simone Keller | Kapper en haarexpert
Droog borstelen is dus iets wat super goed is voor je huid - en het kost niks, alleen de aanschaf van een goede borstel! Lees erover in dit artikel.

Droog borstelen is een eeuwenoud schoonheidsritueel - en niet voor niets vandaag de dag nog steeds populair! Droog borstelen is een van de meest effectieve lichaamsverzorgingsbehandelingen tegen cellulitis (sinaasappelhuid). Door je lichaam droog te borstelen verwijder je dode huidcellen en geef je je huid een hernieuwde glans en frisse uitstraling. Droog borstelen maakt het lichaam als ware wakker en kan ook een opgeblazen gevoel verlichten.  

Als je overweegt om droog borstelen deel te laten uitmaken van je dagelijkse lichaamsverzorgingsroutine, lees dan verder voor meer informatie over de voordelen van deze eeuwenoude huidverzorgingsroutine. 

Wat is droog borstelen?   

Het is, zoals de naam al zegt, het borstelen van je lichaam met een droge borstel. Het is een methode waarbij je een borstel gebruikt om de huid schoon te schrobben van dode huidcellen en tegelijkertijd de lichaams- en bloedsomloop stimuleert. Op deze manier help je je lichaam om alle afvalstoffen te zuiveren via het lymfestelsel. 

Kies altijd een droogborstel van natuurlijk haar, omdat dit zachter is voor de huid dan een droogborstel met plastic haren, die hormoonachtige stoffen kunnen bevatten die niet goed zijn voor de huid. 

In het begin kun je wat 'stoffigheid' ervaren tijdens het borstelen. Je huid kan ook wat rood worden en misschien beetje prikkend aanvoelen. Begin dus rustig en voorzichtig om je huid te laten wennen aan je nieuwe huidverzorgingsroutine.  

Waarom je je lichaam droog moet borstelen 

Volgens experts is dagelijks 5-10 minuten droog borstelen een van de beste dingen die je voor jezelf - en je huid - kunt doen. Het helpt niet alleen cellulitis te voorkomen, maar het helpt je hele lichaam om afvalstoffen af te voeren en het stimuleert de bloedsomloop. Wanneer je je huid droog borstelt, stimuleer je de bloedsomloop en verhoog je de bloedtoevoer naar de vetcellen. De verhoogde bloedcirculatie stuurt meer voedingsstoffen en zuurstof naar de huidcellen, waardoor de huid zich beter kan vernieuwen. Droog borstelen stimuleert ook het lymfestelsel, dat vochtophoping verwijdert en afvalstoffen uit het bindweefsel transporteert. 

10 voordelen van het droog borstelen van je lichaam 

 1. Houdt de huid in shape 
 2. Verwijdert dode huidcellen 
 3. Verhoogt de bloedsomloop, wat goed is voor je lichaam
 4. Verhoogt de bloedsomloop, wat vooral goed is tegen stress 
 5. Helpt de huid zichzelf te vernieuwen 
 6. Maakt de huid schoner en frisser zodat deze niet uitdroogt
 7. Beste remedie tegen cellulitis
 8. Helpt het lichaam zich te ontdoen van afvalstoffen
 9. Voorkomt en verwijdert kleine ingegroeide haartjes
 10. Maakt de huid mooi en zijdezacht

Gids voor droog borstelen: Hoe het moet

De optimale volgorde voor het droog borstelen begint bij de voeten en gaat dan omhoog naar de benen, dijen en billen. Daarna volgen de handen en armen, dan de buik en ten slotte de rug en nek.   

De huid wordt gereinigd via het lymfestelsel en daarom is het belangrijk dat je borstelt in dezelfde richting als de lymfekanalen lopen, d.w.z. richting het hart - behalve op de rug, waar de bewegingen vanaf de schouders naar beneden richting de onderrug dienen te gaan. Beweeg de borstel bij voorkeur in kleine cirkelvormige bewegingen, want zo krijg je meer grip op het weefsel voor het beste effect. 

 1. Begin met droog borstelen onder de voetzolen om de zenuwuiteinden en het orgaansysteem te stimuleren en ga dan verder met de bovenkant van de voeten. 
 2. Ga verder met de benen, dijen en billen in een cirkelvormige beweging om een goede grip op het weefsel te krijgen. 
 3. Borstel je handpalmen en ga dan verder naar je armen, strijk met lange halen in de richting van het hart. Ga verder naar de buik en borstel droog in een cirkel met de klok mee. Dit is ook goed als je een beetje last hebt van constipatie of een opgeblazen gevoel. Wanneer je de borst bereikt, beweeg je de borstel in een cirkelvormige beweging rond elke borst en omhoog naar het hart. 
 4. Eindig met de rug en strijk van de schouders naar de onderrug. Het is aan te raden om een droge borstel met een lang handvat te gebruiken zodat je makkelijk overal bij kunt. 

Tip! Borstel niet op een natte huid. Gebruik altijd een droogborstel die voor dit schoonheidsritueel bedoeld is. Vermijd trekken aan de huid tijdens het borstelen, want dit kan de huid beschadigen. Als je eczeem of spataders hebt, vermijd dit gebied dan met de droogborstel. Gebruik je droogborstel niet op je gezicht, omdat de huid op je gezicht dunner en kwetsbaarder is dan de huid op de rest van je lichaam. 

Extra verwennerij voor je lichaam

Zorg ervoor dat je idealiter dagelijks 5-10 minuten droog borstelt en vergeet niet om er lekker van te genieten en het met geduld toe te passen. Na de eerste keer zal je huid zachter aanvoelen, maar als je doel is om cellulitis te verminderen, verwacht dan dat het 2-3 maanden duurt voordat je resultaat ziet. Voor de beste resultaten spring je na het droog borstelen onder de douche om dode huidcellen weg te spoelen en eindig je met een koude douche om de bloedsomloop nog meer te stimuleren.  

Sluit je nieuwe schoonheidsritueel af met een goede hydraterende bodylotion of bodyolie. Je kunt Bio-Oil gebruiken, een fantastisch voedende lichaamsolie dat vooral bekend staat om diens geweldige resultaten bij het verminderen van littekens, striae en ongelijkmatige huidtinten. Lees meer over de voordelen van lichaamsolie in dit artikel: 

Voordelen van huidverzorgende oliën

Vergeet ook niet om veel water te drinken als je droog borstelen in je schoonheidsroutine opneemt, want de afvalstoffen die vrijkomen spoel je dan uit het lichaam.

Het is echt waar!

Onze ledenprijzen zijn VEEL lager dan de 'normale' prijs. Wanneer je koopt voor de ledenprijs dan word je automatisch lid. De eerste maand is gratis, vervolgens €8,95 per maand. Je kunt jouw lidmaatschap gemakkelijk op elk moment opzeggen. Lees meer

Onze Ledenprijzen zijn VEEL lager dan de Normale prijs. We kopen een brede selectie producten met authenticiteitsgarantie rechtstreeks van de grootste leveranciers - zodat onze leden ze voordelig kunnen krijgen.

Wil jij ook afscheid nemen van te hoge prijzen? Koop dan tegen de Ledenprijs en je wordt automatisch lid bij jouw eerste bestelling.

De eerste maand is gratis, daarna kost het € 8,95 per maand. Per maand opzegbaar. Lees meer