Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Pigmentvlekken: het advies van de expert voor een gezonde en egale teint

Pigmentvlekken: het advies van de expert voor een gezonde en egale teint

Door Merna Al Murady | Farmacoloog
Heb je last van pigmentvlekken en een ongelijkmatige teint? Krijg deskundig advies over pigmentveranderingen en het krijgen van een vlekkeloze huid.

Ben je gefrustreerd door pigmentvlekken en wil je een mooie en egale huidskleur? Dan ben je niet alleen. Pigmentveranderingen kunnen voor veel mensen een bron van zorgen zijn en het is belangrijk om de oorzaken achter deze pigmentvlekken en de beschikbare behandelingsopties te begrijpen.

In dit artikel deelt onze bekwame farmacoloog, Merna, haar deskundige tips over veranderingen in huidpigmentatie. Je krijgt inzicht in de oorzaken van pigmentvlekken, preventieve methodes en effectieve behandelingen die je kunnen helpen een gave huid en gezonde huidskleur te krijgen.

Lees verder om waardevolle kennis en praktisch advies te krijgen van onze expert in het veld. Of je nu last hebt van hyperpigmentatie, hypopigmentatie of andere soorten pigmentveranderingen, dit artikel is jouw gids voor het bereiken van een mooie en gelijkmatige huidskleur.


Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentatie in de huid is een natuurlijk proces waarbij pigmenten, melanines genaamd, worden geproduceerd door cellen die melanocyten worden genoemd. Melanine is verantwoordelijk voor de kleur van de huid en beschermt deze tegen de schadelijke effecten van de ultraviolette stralen van de zon. De hoeveelheid en verdeling van melanine bepaalt de individuele huidskleur.

Verschillende soorten pigmentvlekken

  • Hyperpigmentatie: Dit is een aandoening waarbij de huid te veel melanine produceert en donkere vlekken of gebieden op de huid veroorzaakt. Hyperpigmentatie kan worden veroorzaakt door schade door de zon, acnelittekens, hormonale veranderingen of ontstekingen.
  • Hypopigmentatie: Hypopigmentatie treedt op wanneer de huid te weinig melanine produceert en resulteert in lichtere delen van de huid. Deze aandoening kan verband houden met ziekten zoals vitiligo of kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen of chemische stoffen.

Oorzaken van pigmentvlekken

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van huidpigmentatie zijn:

Reden 1: Genetica: De natuurlijke kleur van de huid en het vermogen om melanine te produceren kunnen door genen worden bepaald. Mensen met een donkere huidskleur hebben over het algemeen meer melanine dan mensen met een lichtere huid.

Oorzaak 2: Schade door de zon: De zonnestralen spelen een doorslaggevende rol bij het ontstaan ​​van pigmentveranderingen. Ze stimuleren de aanmaak van melanine, maar overmatige blootstelling kan leiden tot donkere vlekken en zonnevlekken. Bescherm jezelf met een sterke breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF om het risico op beschadiging door de zon en pigmentatie te verminderen.

Oorzaak 3: Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen, zoals die optreden tijdens de zwangerschap of als gevolg van hormonale disbalans, kunnen de melanineproductie beïnvloeden en leiden tot pigmentvlekken. Deze aandoening wordt melasma genoemd. Hoewel melasma meestal verdwijnt na een zwangerschap of met de juiste hormonale behandeling, kan het een uitdagende aandoening zijn om te behandelen.

Oorzaak 4: Ontsteking en schade: Inflammatoire huidaandoeningen of beschadiging van de huid kunnen hyperpigmentatie veroorzaken als onderdeel van het genezingsproces. Dit is te zien in de vorm van acnelittekens of na verwondingen zoals brandwonden of wonden.

Reden 5: Veroudering: Veroudering speelt ook een rol bij het ontstaan ​​van ouderdomsvlekken. Met het ouder worden gaan de melanocyten minder goed functioneren, wat kan leiden tot een ongelijkmatige verdeling van melanine in de huid. Dit kan resulteren in het ontstaan ​​van pigmentvlekken en een verhoogde zichtbaarheid van bestaande vlekken.


6 effectieve huidverzorgingstips om pigmentvlekken te voorkomen

Als je je zorgen maakt over pigmentvlekken en pigmentveranderingen in de huid, of als je een egalere teint wilt, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om een ​​egale teint te behouden.

1: Vermijd overmatige blootstelling aan de zon om je huid te beschermen

Pigmentvlekken kunnen een gevolg zijn van overmatige blootstelling aan de zon. Als je dit begrijpt, kun je eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen om het risico op pigmentatie te verminderen en je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Door langdurige blootstelling aan direct zonlicht te vermijden, vooral tussen 10 en 16, wanneer de zon het sterkst is, kun je de kans op pigmentvlekken minimaliseren.

2: Gebruik zonbescherming - een effectieve barrière tegen pigmentvlekken

Om pigmentatie te voorkomen is het essentieel om zonbescherming te gebruiken. Kies een breed spectrum zonnebrandcrème met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF) die je huid beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. De zonnebrandcrème moet royaal worden aangebracht, om de twee uur herhaald worden en ook opnieuw worden aangebracht nadat je in het water bent geweest of hevig hebt gezweet. Voor extra bescherming is het ook aan te raden om een ​​zonnehoed, zonnebril en beschermende kleding te dragen.

3: Hormonale schommelingen en pigmentvlekken

Hormonale schommelingen kunnen een rol spelen bij het ontstaan ​​van ouderdomsvlekken, met name melasma of "zwangerschapsmasker". Als je zwanger bent of hormonale anticonceptiva gebruikt, kun je vatbaarder zijn voor hyperpigmentatie. In dergelijke gevallen kan het nuttig zijn om je arts te raadplegen om eventuele preventieve maatregelen of alternatieven te bespreken.

4: Bescherm je huid na huidbehandelingen

Na bepaalde huidbehandelingen zoals chemische peelings, laserbehandelingen of microdermabrasie kan je huid gevoeliger zijn voor zonnestralen. Het is essentieel om de instructies van je dermatoloog of schoonheidsspecialiste op te volgen om je huid tegen de zon te beschermen. Gebruik zonnebrandcrème en vermijd direct zonlicht tijdens de aanbevolen genezingsperiode om de resultaten van de behandeling te behouden en het risico op pigmentatie te minimaliseren.

5: Wees voorzichtig met huidverzorgingsproducten

De keuze van huidverzorgingsproducten kan een aanzienlijke invloed hebben op pigmentveranderingen en de algehele huidconditie. Kies producten die passen bij jouw huidtype en vermijd agressieve producten die irritatie of ontsteking kunnen veroorzaken, waardoor pigmentvlekken verergeren. Het is belangrijk om ingrediëntenlijsten te lezen en te zoeken naar producten met kalmerende, verhelderende en beschermende eigenschappen.

6: Bereik een gezonde huid met een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is essentieel om een ​​gezonde huid te behouden en pigmentatie te voorkomen. Een uitgebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten en voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten is belangrijk. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt om je huid gehydrateerd te houden. Beperk je alcoholgebruik en vermijd roken, aangezien deze factoren de gezondheid van de huid negatief kunnen beïnvloeden.


Huidverzorging- en behandelingsmogelijkheden voor het verminderen van pigmentvlekken

Er zijn verschillende huidverzorgingsmethoden en behandelingsopties om pigmentatieproblemen aan te pakken en een egalere teint te krijgen. Enkele van de meest effectieve methoden zijn:

Topische crèmes - een eenvoudige en effectieve oplossing tegen pigmentvlekken

Topische crèmes zijn een populaire methode om pigmentvlekken te behandelen en een egalere teint te bereiken. Deze crèmes bevatten ingrediënten zoals hydrochinon, retinoïden, vitamine C, azelaïnezuur en kojiczuur die de melanineproductie helpen verminderen en de huid verhelderen.

Chemische peelings - frisse huid met een diepgaande behandeling

Door het aanbrengen van een chemische oplossing wordt de bovenste laag dode huidcellen verwijderd, waardoor de regeneratie van een frissere huid wordt gestimuleerd. Deze behandeling kan worden aangepast aan verschillende huidtypes en de ernst van de pigmentvlekken. Het is belangrijk om een ​​chemische peeling te laten uitvoeren door een professional om bijwerkingen te voorkomen en het beste resultaat te behalen.

Laserbehandelingen - nauwkeurig gericht op pigmentvlekken

Laserbehandelingen zijn een geavanceerde methode om pigmentvlekken te verminderen en de uitstraling van de huid te verbeteren. Met gerichte laserenergie worden de donkere pigmenten in de huid afgebroken, terwijl de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Dit resulteert in een egalere teint en verbeterde textuur. Laserbehandelingen worden meestal in meerdere sessies uitgevoerd om de gewenste resultaten te bereiken en vereisen professionele begeleiding en expertise.

Microdermabrasie - zachte abrasie van pigmentvlekken

Microdermabrasie is een niet-chemische methode om de zichtbaarheid van pigmentvlekken te verminderen. Door voorzichtig de bovenste laag dode huidcellen te verwijderen, wordt de regeneratie van een frissere huid gestimuleerd. Deze behandeling kan worden uitgevoerd door een professional of zelfs thuis worden gedaan met de juiste apparatuur en begeleiding. Na verloop van tijd kan microdermabrasie pigmentveranderingen helpen verminderen en zorgen voor een stralende huid.

IPL behandeling - gericht licht voor pigmentvlekken

Intense Pulsed Light (IPL) is een effectieve behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van lichtstralen om pigmentvlekken af ​​te breken en te verwijderen. De IPL-behandeling richt zich op melanine in de huid en draagt ​​bij aan een egalere teint. Voor een optimaal resultaat kunnen meerdere sessies nodig zijn. Om er zeker van te zijn dat een IPL behandeling geschikt is voor jouw huidtype en de aard van de pigmentvlekken, is het belangrijk om een ​​professional te raadplegen.

Het is belangrijk op te merken dat de resultaten van deze behandelingen kunnen variëren, afhankelijk van individuele factoren en de ernst van de pigmentveranderingen. Het wordt altijd aanbevolen om een ​​dermatoloog of cosmetisch specialist te raadplegen voor de beste begeleiding en het beste behandelplan voor jouw specifieke behoeften.


Het deskundig advies van de farmacoloog: Effectieve huidverzorgingsroutine voor de gepigmenteerde huid


Zachte reiniging: Begin de dag met het reinigen van de huid met een milde en zachte reinigingsgel of melk. Vermijd producten met agressieve chemicaliën die de huid verder kunnen irriteren.

Exfoliatie: Gebruik een of twee keer per week een zachte exfoliërende scrub of enzymatische peeling om dode huidcellen te verwijderen en celvernieuwing te bevorderen. Dit zal helpen om zichtbare pigmentvlekken te verminderen.

Behandelingsproducten: Kies huidverzorgingsproducten die ingrediënten bevatten zoals vitamine A (retinol), vitamine C en niacinamide. Deze ingrediënten hebben bewezen doeltreffend te zijn tegen ouderdomsvlekken en kunnen de huidskleur helpen verlichten.

Bescherming tegen de zon: Bescherm jezelf door altijd een krachtige breed spectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken om het risico op beschadiging door de zon en pigmentatie te verminderen.

Dieet en levensstijl: Eet een gezond dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen, groene bladgroenten en noten. Vermijd roken, aangezien tabaksrook pigmentveranderingen in de huid kan verergeren.

Hydratatie: Zorg voor een goede hydratatie van de huid door dagelijks een hydraterende gezichtscrème te gebruiken. Dit zal de elasticiteit en glans van de huid verbeteren.


Dermalogica

Powerbright Dark Spot Serum

Voeg toe aan winkelmand

Goodal

Green Tangerine Vita C Dark Spot Cream

Voeg toe aan winkelmand

REN

Overnight Glow Dark Spot Sleeping Cream

Voeg toe aan winkelmand

Sand & Sky

Pro Youth Dark Spot Serum

Voeg toe aan winkelmand


Ingrediënten die pigmentvlekken bestrijden

Als het gaat om het behandelen van ouderdomsvlekken, zijn er verschillende ingrediënten waarvan bewezen is dat ze effectief zijn. Hier zijn enkele van de ingrediënten die vaak in huidverzorgingsproducten worden gebruikt om pigmentatieproblemen aan te pakken:

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur is een multifunctioneel ingrediënt waarvan is aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van hyperpigmentatie. Het werkt door de aanmaak van melanine te remmen en ontstekingen in de huid te verminderen. Azelaïnezuur heeft ook antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van acne die donkere littekens kan achterlaten.

Retinol

Retinoïden, zoals retinol en retinylpalmitaat, zijn derivaten van vitamine A die een aantal voordelen voor de huid hebben, waaronder het behandelen van pigmentvlekken. Retinoïden versnellen de celvernieuwing, stimuleren de collageenproductie en helpen de zichtbaarheid van donkere vlekken en acnelittekens te verminderen.

Vitamin C

Vitamine C is een antioxidant die de huid helpt beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Het heeft ook een verhelderend effect op de huid en kan hyperpigmentatie verminderen. Vitamine C kan ook helpen de huidtextuur en -toon te verbeteren.

Niacinamide

Van niacinamide of vitamine B3 is aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van verschillende huidproblemen, waaronder pigmentvlekken. Het helpt de productie van melanine te verminderen, terwijl het de barrièrefunctie van de huid verbetert en ontstekingen minimaliseert.

Alles wat je moet weten over Azelaïnezuur

Lees nu

Alles wat je moet weten over vitamine C

Lees nu


Over deskundige Merna Al Murady

Merna Al Murady kwalificeerde zich in 2018 als farmacoloog en wijdt haar carrière sindsdien aan het uitbreiden van haar professionele kennis en ervaring op het gebied van huidverzorging en actieve ingrediënten. Met een diep begrip van de behoeften van de huid en uitgebreide kennis van actieve ingrediënten, is Merna in staat om verschillende huidtypes en problemen aan te pakken.


FAQ

Wat veroorzaakt pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan ​​door een overmatige aanmaak van melanine in de huid.

Kun je zelf pigmentvlekken verwijderen?

Een professionele behandeling kan helpen bij het verwijderen van pigmentvlekken, maar zelf doen kan moeilijk zijn.

Kunnen pigmentvlekken kanker worden?

Pigmentvlekken zijn meestal onschuldig, maar sommige soorten kunnen uitgroeien tot huidkanker.

Hoe bruine vlekken op de huid te verwijderen?

Bruine vlekken op de huid kunnen met verschillende methoden worden behandeld, zoals een laserbehandeling of chemische peeling.

Waarom krijg je pigmentvlekken in het gezicht?

Pigmentvlekken op het gezicht kunnen worden veroorzaakt door schade door de zon, hormonale veranderingen of genetische factoren.

Hoe zien pigmentvlekken eruit?

Pigmentvlekken kunnen variëren in kleur en vorm, van bruine of zwarte vlekken tot kleine puntjes of grotere vlakken.

Het is echt waar!

Onze ledenprijzen zijn VEEL lager dan de 'normale' prijs. Wanneer je koopt voor de ledenprijs dan word je automatisch lid. De eerste maand is gratis, vervolgens €8,95 per maand. Je kunt jouw lidmaatschap gemakkelijk op elk moment opzeggen. Lees meer

Onze Ledenprijzen zijn VEEL lager dan de Normale prijs. We kopen een brede selectie producten met authenticiteitsgarantie rechtstreeks van de grootste leveranciers - zodat onze leden ze voordelig kunnen krijgen.

Wil jij ook afscheid nemen van te hoge prijzen? Koop dan tegen de Ledenprijs en je wordt automatisch lid bij jouw eerste bestelling.

De eerste maand is gratis, daarna kost het € 8,95 per maand. Per maand opzegbaar. Lees meer