Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Welke ondertoon heeft jouw huid?

Welke ondertoon heeft jouw huid?

Door Camilla Svensson
Past je gloednieuwe foundation niet bij de ondertoon van je huid? En weet je eigenlijk wel wat jouw ondertoon is? Zo niet, lees dan snel verder!

Je kent het vast wel... Je hebt net een nieuwe foundation gekocht die je dolgraag wilt gebruiken. Al je make-up spullen en make-up kwasten staan klaar en je brengt de foundation zorgvuldig aan op je gezicht. Er is alleen één probleem... Plotseling zie je jezelf in de spiegel en ontdek je tot je grote schrik dat je gezicht er oranje, grijs, grauw of misschien zelfs roze uitziet.

Dit komt doordat de ondertoon van je make-up niet bij je huid past. Maar wees gerust - nadat je dit artikel hebt gelezen, weet je alles over de ondertoon van jouw huid en kan je je foundationkleur hier perfect op aanpassen.


Wat zijn ondertonen?

Allereerst heeft elke huidtint een ondertoon, wat een van de redenen is dat verschillende make-up merken producten maken die bij verschillende huidtinten en ondertonen passen.

Wanneer je de juiste make-up voor je huid gaat kiezen, gaat het er dus niet alleen om hoe licht of donker je huidskleur is. Je make-up moet ook passen bij jouw ondertoon, vooral als je je make-up als een professionele visagist wilt kunnen aanbrengen.

Je kunt bijvoorbeeld make-up kopen die wordt onderverdeeld in warm, koud of neutraal. De ondertoon schijnt altijd door je huid heen, zelfs als de huidskleur verandert door blootstelling aan de zon of door huidproblemen zoals rosacea en hyperpigmentatie. Er zijn ook make-up producten ontwikkeld voor olijfkleurige ondertonen met een groenachtige, warme toon. Een huidtint met een olijfkleurige ondertoon matcht vaak goed met warme ondertonen.

Hoe vind ik mijn ondertoon?

Nu je weet waar het allemaal om draait, moet je leren hoe je jouw ondertoon kunt herkennen. We hebben een paar tips verzameld die je kunt volgen om de niet altijd zichtbare ondertoon van je huid te herkennen.

Tip 1. Controleer je aderen

Als je de aderen in je huid kunt zien, kun je misschien hun kleur gebruiken om jouw ondertoon te identificeren. Ga naar buiten zodat je je huid in het daglicht kunt bekijken - of ga gewoon voor een raam staan zodat het natuurlijke licht op je huid schijnt. Bestudeer je huid goed en kijk naar de aderen. Zijn ze blauwachtig, groenachtig of ergens daartussenin?

Warme ondertoon → Je aderen zijn groenachtig

Koude ondertoon → Je aderen zien er blauwachtig uit

Neutrale ondertoon → Je aderen zien er blauwgroen uit


Onthoud! De ondertoon van je huid heeft niets te maken met hoe donker of licht je huid is. Het kan zijn dat je een donkere huid hebt met een koele ondertoon, of een lichte huid met een warme ondertoon. Maar het kan lastig zijn om je ondertoon te herkennen door alleen maar naar je huid te kijken. Misschien kun je terugdenken aan toen je de nieuwe foundation gebruikte. Wat ging er mis?

Tip 2. Hoe ziet je foundation eruit op je huid?

👉🏼 Je hebt een warme ondertoon, als je merkt dat je gezicht er grauw uitziet. Je hebt dan waarschijnlijk een te koele ondertoon gekozen en je kunt beter een foundation met een warmere ondertoon gebruiken. Een lichtgele foundation past meestal goed bij een warme ondertoon.

👉🏼 Je hebt een koele ondertoon, als je merkt dat je gezicht er oranje uitziet. Je hebt dan waarschijnlijk een te warme ondertoon gekozen en je kunt beter op zoek gaan naar foundations met koele of neutrale tinten.

👉🏼 Je hebt een neutrale ondertoon, als je merkt dat je gezicht er roze uitziet. Je hebt dan waarschijnlijk een te koele ondertoon gekozen. Probeer een foundation met wat meer warmte of een neutrale ondertoon.

LET OP! Als je denkt dat meerdere punten over warme en koude ondertonen jouw huid beschrijven, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een neutrale ondertoon.

Hopelijk heb je nu een beter idee waar je op moet letten bij het kopen van make-up en het vinden van de perfecte kleurmatch voor je huid.

Het is echt waar!