Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
parfum layering

Beginnersgids voor parfum layering

Door Luxplus
Pssst! Heb je al gehoord van parfum layering? Zo niet, dan wordt het tijd dat je het leert kennen.

Parfum layering is een techniek om iets bijzonders te creëren: je eigen unieke geur. Het is niet zomaar een simpele mix van geuren, maar een creatieve reis in een wereld van eindeloze mogelijkheden om een compleet persoonlijke geur te creëren, waarvan alleen jij het recept kent. 

Met parfum layering kun je verschillende geuren combineren om iets te creëren dat niet alleen lekker ruikt, maar ook je eigen verhaal vertelt. Het is alleen niet makkelijk! Want niet alle geurnoten passen namelijk bij elkaar.  

Dus laten we samen in deze nieuwe praktijk duiken en onderzoeken hoe je je eigen geur kunt creëren. 


Wat is parfum layering? 

Vind je het ook niet leuk om hetzelfde te ruiken als anderen? Dan is parfum layering iets voor jou.  

Parfum layering, of geur layering, is een creatief proces waarbij je verschillende geuren combineert om een unieke en persoonlijke geurbeleving te creëren. In tegenstelling tot traditioneel parfumgebruik, waarbij je meestal één parfum per keer gebruikt, kun je bij parfum layering verschillende geuren met elkaar mengen om een complexer en genuanceerder geurprofiel te creëren.  

Het proces kan worden vergeleken met het mengen van verfkleuren om nieuwe tinten te creëren of het componeren van muziek door verschillende tonen en akkoorden te combineren. Door verschillende geuren te combineren, kun je je eigen geursignatuur samenstellen die je persoonlijkheid, stemming en persoonlijke voorkeuren weerspiegelt. 

Wat je moet weten voordat je begint

Voordat je begint met het combineren van parfums, is het belangrijk dat je de geurnoten begrijpt. Parfums bestaan uit een samenstelling van topnoten, middennoten (ook wel hartnoten genoemd) en basisnoten.

Topnoten ijn de eerste geurnoten die je ruikt op het moment dat je het parfum aanbrengt - ze zijn meestal licht en vervliegen snel.  

Middennoten ontstaan nadat de topnoten zijn vervlogen. Ze vormen de kern van het parfum en geven het meer body en karakter.  

Basisnoten vormen de basis van het parfum. Ze geven de geur duurzaamheid en diepte, en blijven enkele uren op de huid zitten.  

Nu je deze basiskennis hebt van parfumnoten en hoe ze zich ontwikkelen, kunnen we naar de volgende stappen waar je allemaal rekening mee moet houden als je geuren combineert.


Procedure voor het layeren van parfum 

Bij deze hebben wij een beginnersvriendelijke procedure voor jou opgesteld. Je staat op het punt om je eigen parfumeur te worden en te experimenteren met het layeren van parfum. 

1) Begin met een schone huid

Voordat je ook maar overweegt welke geuren je gaat combineren, is het belangrijk dat je begint met een volledig schone huid. 

2) De geurnoten in balans brengen 

Laten we even teruggaan naar de verschillende niveaus van geurnoten. Een gebalanceerde gelaagdheid van een parfum vereist een goede balans tussen top-, midden- en basisnoten. Het combineren van verschillende dominante topnoten kan resulteren in een overweldigende geuropening die snel vervaagt. Aan de andere kant kan een te hoge concentratie basisnoten ervoor zorgen dat de geur te zwaar wordt en mensen het overweldigend vinden. Streef daarom naar een evenwichtige mix die zich na verloop van tijd mooi ontvouwt en waarin elke noot tot recht komt. 

3) Geurnoten kiezen

Wanneer je als beginnende thuisparfumeur parfums gaat samenstellen, zijn er twee verschillende paden die je kunt bewandelen en een aantal vuistregels die je dient te volgen. 

👉  Combineer complementaire geuren

Als je parfums combineert, zorg er dan voor dat de geuren die je kiest elkaar aanvullen. Parfums die in synergie zijn, versterken de algehele geur en creëren een harmonieuze mix. Om te zorgen voor synergie tussen de geuren die je combineert, kun je parfums kiezen met dezelfde noten of met noten uit dezelfde geurfamilie.  

Je kunt bijvoorbeeld twee parfums combineren die allebei vanille als centrale noot hebben. 

👉 Combineer eenvoudige en complexe geuren

Je kunt ook geuren uit verschillende geurfamilies combineren - dit kan iets ingewikkelder zijn en vereist enige oefening. Het resultaat wordt ook complexer en vereist dus wat experimenteren.  

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een citrusachtige topnoot, een bloemige middennoot toevoegen en eindigen met een houtachtige of muskusachtige basisnoot. Deze techniek vereist meer aandacht voor detail, maar kan resulteren in een verbluffende en unieke geurbeleving. 


138930-perfume-layering-lille-1715774660.jpg?auto=format,compress


Goede tips voor het layeren van parfum 

Tip 1: Breng eerst het sterkste parfum aan

Als je parfums combineert, breng je natuurlijk eerst de ene geur aan voor de andere. Begin dan altijd met het sterkste parfum. Als je het sterkste parfum als laatste aanbrengt, loop je het risico dat je het andere parfum overstemt.  

Parfumoliën moeten bijvoorbeeld worden aangebracht vóór traditionele eau de parfums, omdat oliën een hogere concentratie geur hebben. Als je geuren gebruikt met gelijke percentages geurolie, breng dan eerst de geur met de zwaardere geur aan zodat de lichtere geur niet overschaduwd wordt.  

Tip 2: Test op papier in plaats van je huid

Deze tip is superbelangrijk! Voordat je je nieuwe signatuurgeur op je huid aanbrengt, kun je de combinatie beter eerst testen op een parfumstrip. Zo krijg je een idee van hoe de geurnoten op elkaar reageren zonder dat je de geur de rest van de dag hoeft te dragen (bedank ons later maar!).  

Tip 3: Oefenen

Oefening baart kunst! Begin met het layeren van parfum door te experimenteren met kleine hoeveelheden van elke geur om een overweldigend resultaat te voorkomen. Één of twee sprays van elke geur moet genoeg zijn om te evalueren hoe ze op elkaar reageren. Naarmate je meer vertrouwd raakt met het proces, kun je de verhoudingen aanpassen aan je voorkeuren.  

Tip 4: Combineer verschillende formules

Er is geen harde regel die zegt dat al je geurcombinaties in parfumvorm moeten zijn. Parfum layering kan ook gedaan worden door noten uit bijvoorbeeld een bodylotion of een lichaamsolie te combineren met noten uit een parfum of bodymist! Het principe is hetzelfde, ongeacht de formule van je geuren. 


Weet je even niet waar je moet beginnen?

Hier zijn 3 geurcombinaties die goed werken. 

🌺 Bloemig en citrus 🍋

Begin met een sterke bloemengeur, zoals roos of jasmijn, als basis en voeg dan een fris citrusparfum toe voor een frisse en lichte finish. Deze combinatie is perfect voor warme zomerdagen.

🌳 Houtig en vanille🍦

Begin met een stevige geur op houtbasis, zoals cederhout of sandelhout, en vul aan met een parfum met lichte en zoete vanilletonen. Deze mix creëert een gezellige en zachte geur, perfect voor koeler weer of avondjes uit.  

🌿 Kruidig en fruit 🍑

Begin met wat kruidige geurnoten, zoals kaneel of kruidnagel, en combineer die met een sappige, fruitige geur, zoals perzik of appel. Deze combinatie is spannend en exotisch, en geschikt voor diegenen die een echt speciale en opmerkelijke geur willen. 


Vind je het nog steeds lastig? Dan kun je een beetje vals spelen door je layering reis te beginnen met een parfum layering bundel.

Koop een parfum layering bundle (klik hier!)

 

Het is echt waar!

Onze ledenprijzen zijn VEEL lager dan de 'normale' prijs. Wanneer je koopt voor de ledenprijs dan word je automatisch lid. De eerste maand is gratis, vervolgens €8,95 per maand. Je kunt jouw lidmaatschap gemakkelijk op elk moment opzeggen. Lees meer

Onze Ledenprijzen zijn VEEL lager dan de Normale prijs. We kopen een brede selectie producten met authenticiteitsgarantie rechtstreeks van de grootste leveranciers - zodat onze leden ze voordelig kunnen krijgen.

Wil jij ook afscheid nemen van te hoge prijzen? Koop dan tegen de Ledenprijs en je wordt automatisch lid bij jouw eerste bestelling.

De eerste maand is gratis, daarna kost het € 8,95 per maand. Per maand opzegbaar. Lees meer