Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alles wat je moet weten over Retinol

Alles wat je moet weten over Retinol

Door Merna Al Murady | Farmacoloog
Het is niet voor niets dat Retinol zoveel aan populariteit heeft gewonnen in de schoonheidsindustrie en dan met name op het gebied van anti-aging.

Retinol is een van de meest populaire ingrediënten in huidverzorging, waar zowel huidspecialisten als onderzoekers bij zweren. Samen met vitamine C is vitamine A het meest bekende ingrediënt vanwege de wetenschappelijk bewezen en merkbare werking.

Je bent het ingrediënt vast en zeker al eens tegengekomen in anti-aging crèmes, serums en lotions. Maar waar is retinol nou echt goed voor? Wij hebben alles wat je moet weten over dit wondermiddel op een rijtje gezet!

Voordelen

Draagt bij aan celvernieuwing

Draagt bij aan de aanmaak van collageen

Vermindert ouderdomsvlekken en pigmentvlekken

Vermindert rimpels en zichtbare lijntjes

Verhoogt de collageenproductie van de huid

Geeft een stevigere en zachtere huid

Gunstig effect op de onzuivere huid

Wat is retinol?

Retinol is een retinoïde, een vorm van vitamine A en maakt dus deel uit van de vitamine A-familie. Het is een in vet oplosbare vitamine die iedereen nodig heeft, wat je leeftijd ook is. Het komt voornamelijk voor in verschillende voedingsmiddelen met dierlijke vetten zoals vlees en zuivel, en de zogenaamde vitamine A-carotenen komen voor in plantaardig voedsel. Omdat de vitamine lange tijd in ons lichaam wordt opgeslagen, waar het onder andere wordt afgezet in zowel de lever als het vetweefsel, is het niet nodig om te zorgen voor dagelijkse inname van vitamine A.

Retinol - of vitamine A, is daarom een essentieel onderdeel van onze voeding, en belangrijk om een gezond immuunsysteem te behouden en een mooie huid te krijgen. Precies om deze reden bevatten een groot aantal cosmetica- en huidverzorgingsproducten ook verschillende vormen van vitamine A, waaronder retinol.

Retinol is een van de meest geteste en gebruikte ingrediënten in huidverzorging - en het is niet voor niets populair. Retinol heeft verbazingwekkende anti-verouderingseigenschappen die tekenen van veroudering helpen voorkomen/bestrijden, fijne lijntjes en rimpels verminderen en de huidtextuur en -toon verbeteren. Wat dat betreft is retinol dus echt een multitalent die onverslaanbaar is op tal van terreinen.

Retinol verbetert de gezondheid van de huid

Retinol is belangrijk voor het functioneren van ons lichaam. Als we niet genoeg van deze vitamine A binnenkrijgen, kan dit fatale gevolgen hebben en zowel ons gezichtsvermogen, onze groei, ons immuunsysteem, onze huid en zelfs onze genen aantasten.

Het voedingscentrum adviseert dat volwassenen tussen de 600 en 800 microgram retinol per dag binnen te krijgen. Dat klinkt misschien als veel, maar in werkelijkheid zou je met het eten van een grote wortel per dag al aan die hoeveelheid komen!


Ontdek ons volledige assortiment huidverzorgingsproducten met Retinol - hier.


Retinol en vitamine A

Vitamine A is verkrijgbaar in drie verschillende sterktes met zeer verschillende eigenschappen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen deze typen:

Retinylpalmitaat en retinylacetaat: Dit zijn de mildste vormen van vitamine A, omdat ze eerst worden omgezet in retinol en vervolgens in vitamine A.

Retinol: Retinol is een voorloper van vitamine A-zuur, dat in de huid wordt omgezet in vitamine A.

Vitamine A-zuur: De zure versie van vitamine A die sterk is, alleen op recept verkrijgbaar.

Hoe werkt retinol?

Retinol staat vooral bekend om zijn anti-verouderingseigenschappen, maar retinol kan veel meer dan dat. Retinol stimuleert de celvernieuwing en collageenproductie, waardoor lijntjes en rimpels in de huid minder zichtbaar worden.

Retinol is vooral belangrijk om de opperhuid te onderhouden. Dit komt vooral omdat retinol een speciaal vermogen heeft om de manier waarop onze huidcellen zich gedragen en reageren te beïnvloeden. Ook is wetenschappelijk bewezen dat retinol een positieve werking heeft op zowel een onzuivere huid, acne, zonneschade, pigmentveranderingen als tekenen van veroudering. Vandaar dat retinol ook populair is als anti-agings ingrediënt.

Geschikt voor...

  • Anti-aging
  • Acne
  • Onzuivere huid
  • Pigmentveranderingen
  • Schade door de zon

Dosering

Hoewel het gebruik van retinol een aantal voor de hand liggende voordelen heeft, is het niet iets dat je elke avond op je huid aanbrengt. Allereerst moet je huid even wennen aan het gebruik van retinol - ongeacht de sterkte.

Let voordat je begint altijd extra goed op het percentage retinol in je crème, lotion en serum. Te veel retinol kan roodheid en huidirritatie veroorzaken, en te weinig retinol heeft natuurlijk niet zoveel zin. Er wordt gezegd dat er minimaal 1% retinol in een product moet zitten om het te laten werken. Er zijn echter producten met een hoger gehalte aan de wonderstof - maar deze zijn alleen op recept verkrijgbaar en worden voornamelijk gebruikt om acne te behandelen of om een egale teint te geven. Dit is een nogal zware behandeling, die onder professionele begeleiding moet worden uitgevoerd.

Gebruikt retinol in het begin niet vaker dan eenmaal per week, daarna om de dag en ten slotte elke dag. Zo laat je je huid het beste wennen aan het gebruik van retinol. Retinol-crèmes en retinol-serums kunnen het beste 's nachts worden gebruikt, omdat retinol-producten een verhoogde gevoeligheid voor de zon kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om overdag zonnebrandcrème te gebruiken om de huid te beschermen tegen verdere beschadigingen.

Hoe lang het duurt om te zien resultaten?

2-4 maanden.

Goed om te weten

Bij retinol is de verpakking super belangrijk! Retinol is extreem gevoelig voor lucht en licht. Het ingrediënt wordt vernietigd en verliest zijn effectiviteit wanneer het wordt bewaard in een pot of transparante verpakking waar het niet beschermd is tegen licht. Daarom kan retinol het beste in de koelkast worden bewaard, omdat het effect dan beter behouden blijft.

Gebruik van retinol in huidverzorging

Een van de grootste voordelen van retinol is dat het de celvernieuwing en celvernieuwing van de huid verbetert. Bovendien is het een geweldige antioxidant. De stof wordt ook steeds vaker gebruikt als krachtig anti-verouderingsingrediënt in verschillende crèmes en andere producten, omdat retinol de huid van het gezicht zowel gladder en strakker maakt, en om zowel een zachtere huid als een meer egale teint te geven. Onderzoek heeft ook kunnen aantonen dat retinol in crèmes, serums en oliën een meetbaar effect heeft op het verkleinen van grove poriën in de huid, het verbeteren van het huidoppervlak en het zorgen voor een gezondere en egalere teint.

Het indrukwekkende vermogen van Retinol om onze huid te herstellen en opnieuw op te bouwen, maakt het ook geschikt voor een aantal andere toepassingen, die geen puur cosmetisch doel hebben. Zo kan retinol ook goed worden gebruikt om wonden, littekens, brandwonden als zonneschade te behandelen. Maar net als bij alle huidverzorging, moet retinol op de juiste manier worden gebruikt. Als je het op de juiste manier gebruikt en toepast ben je verzekerd van een merkbaar resultaat. Met andere woorden, retinol is een levensredder als het om huidverzorging gaat!

Retinol crème voor de huid

Retinol zit zowel in capsules, in serums, oliën, gezichtsmaskers en natuurlijk crèmes. Retinol crèmes zijn de meest voorkomende producten met retinol. Zo zijn er talloze dagcrèmes, nachtcrèmes als oogcrèmes die retinol bevatten, dus volop mogelijkheden om je huid gezond en egaal te maken. Het maakt niet uit welk vorm van huidverzorging je verkiest.

Retinol-serum

Crèmes kunnen soms een beetje dik en vettig lijken - met name in de zomer, wanneer we liever lichtere en luchtigere crèmes willen gebruiken.Gelukkig zijn er zowel gezichtsoliën als serums die retinol bevatten. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze net zo effectief zijn als retinol-crèmes. Maar retinol-serums worden gewoon sneller door de huid opgenomen, omdat de formule wat dunner is. Ideaal voor de zomer dus, als je niet te lang last wilt hebben van een vettige huid.

Kies je voor een retinol serum, dan kun je deze handig combineren met een dagcrème of nachtcrème. Gebruik een retinol-serum voordat je je gewone dag- of nachtcrème gebruikt voor het beste resultaat.

Het is echt waar!

Onze ledenprijzen zijn VEEL lager dan de 'normale' prijs. Wanneer je koopt voor de ledenprijs dan word je automatisch lid. De eerste maand is gratis, vervolgens €8,95 per maand. Je kunt jouw lidmaatschap gemakkelijk op elk moment opzeggen. Lees meer

Onze Ledenprijzen zijn VEEL lager dan de Normale prijs. We kopen een brede selectie producten met authenticiteitsgarantie rechtstreeks van de grootste leveranciers - zodat onze leden ze voordelig kunnen krijgen.

Wil jij ook afscheid nemen van te hoge prijzen? Koop dan tegen de Ledenprijs en je wordt automatisch lid bij jouw eerste bestelling.

De eerste maand is gratis, daarna kost het € 8,95 per maand. Per maand opzegbaar. Lees meer