Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Semi-permanente kleuring, uitspoelbare kleuring of iets anders? Hoe te kiezen?

Hoe kies je de juiste haarkleur

Door Camilla Svensson
Guide: Lees over de verschillende haarkleuren en technieken, zodat je helemaal klaar bent om aan de slag te gaan!

Je kent het vast wel: je hebt besloten om iets nieuws met je haar te doen en je wilt misschien wat geld besparen door het zelf te doen? Je kijkt naar de enorme keuze aan haarkleuringen en vraagt ​​je af welke nou het beste is...

Wij kunnen je vertellen dat we veel mensen in de kappersstoel hebben gehad die niet de juiste haarkleur hadden gevonden, en daardoor op een heel ander resultaat zijn uitgekomen dan wat ze op de verpakking zagen. En juist deze fout maken veel mensen als ze een haarkleur kiezen: Ze kijken naar de verpakking en denken: "Deze kleur is mooi, die wil ik wel hebben".

Jammer genoeg is het verven van haar niet zo eenvoudig. Neem even goed de tijd om dit artikel te lezen, want we vertellen je alles over het kiezen van de juiste haarkleur, zodat je precies het resultaat krijgt dat jij wilt!

Allereerst moet je jezelf afvragen wat je wilt dat er met je haar gebeurt - en vergeet niet om ook gewoon realistisch te zijn. Als je naar de vele haarkleuren kijkt, moet je ten eerste weten dat er verschillende haarkleurtypes zijn en dat dit van invloed is op het uiteindelijke resultaat. Lees hier meer over de verschillende types.

Tijdelijke haarkleuring

Dit type haarkleuring bevat alleen een volledig ontwikkeld pigment, dat we kennen van poeder, schuim of sprays. Misschien heb je als kind weleens deze tijdelijke haarkleuringen geprobeerd, toen je je ging verkleden als Pippi Langkous bijvoorbeeld, en een dagje oranje haar had? Dit type haarkleuring bevat alleen een afgewerkt pigment, dat uitsluitend aan de buitenkant van de haarschacht wordt aangebracht, en verdwijnt daarom na één wasbeurt weer uit je haar. Het resultaat is dus maar heel tijdelijk. Met andere woorden, een haarverfspray is heel handig als je bijvoorbeeld voor een avondje je haarkleur wilt veranderen! Als je er van droomt om je haar een lichte pasteltint te geven voordat je naar de stad gaat of als je naar een themafeest gaat en je all out wilt gaan, dan is een haarverfspray perfect.

Semi-permanente haarkleuring

Semi-permanente haarkleuring is een haarkleuring die ook alleen een volledig ontwikkeld pigment bevat, wat betekent dat er geen chemicaliën worden gebruikt om het haar te kleuren. Een semi-permanente haarkleuring kan een ware kleurenbom zijn of een Crazy Color zoals de kleuren van Renbow. Dit is een kant-en-klare haarkleur die lijkt op een haarbehandeling, en wordt aangebracht op handdoekdroog haar en maar een paar minuten hoeft in te werken. Hierna blijft de kleur ongeveer 7-14 dagen zitten. Semi-permanente haarkleuring wordt ook wel uitspoelbare haarkleuring genoemd, omdat het, zoals de naam al zegt, na een paar wasbeurten kan worden uitgewassen.

Semi-permanente haarkleuring en uitspoelbare haarkleuring zijn het beste zichtbaar op haar dat al lichter is gemaakt, maar kan ook worden gebruikt als je donker of rood haar hebt en je je kleurtje wilt opfrissen. Veel mensen met blond haar gebruiken ook semi-permanente haarkleuring om de koude look in hun haar te behouden, bijvoorbeeld in combinatie met het Color Boost masker van REF in de kleur 'Platinum Blonde'.

Demi-permanente haarkleuring

Anders dan semi-permanente haarkleuring, is demi-permanente haarkleuring een kleurtype dat bestaat uit een mix van een volledig ontwikkeld pigment en een onontwikkeld pigment. Dit zijn de kleuren die we ook wel toning en glossing noemen. Omdat we ook onontwikkelde pigmenten hebben in een demi-haarkleur, moeten we de kleurpigmenten activeren.

Het verschil tussen deze en de vorige haarkleurtypes is dat een demi-permanente haarkleuring twee componenten bevat, het bevat de kleur en een activeringscomponent, die met elkaar gemengd moeten worden. Dit betekent dat er een chemische behandeling in het haar wordt gebruikt, waardoor de schubbenlaag wordt geopend zodat de kleur de haarschacht kan binnendringen.

Toning is tegenwoordig ongelooflijk populair in salons en wordt bijna altijd aangebracht nadat er lichte strepen in het haar zijn gemaakt. Het goede aan toning is dat het langzaam uit het haar verdwijnt, waardoor er geen zichtbare uitgroei achterblijft. Als je grijs haar hebt, kan een toning ca. 70% van de kleur dekken. 

Deze haarkleuring blaast het haar nieuw leven in en geeft het veel glans. Een geweldige  toning is L'Oréal's Casting Creme Gloss, die verkrijgbaar is in vele mooie tinten.

Permanente haarkleur

Permanente haarkleuring bevat alleen onontwikkelde pigmenten en moet worden gemengd met een tweede component om te worden geactiveerd. Dit zorgt voor een permanente haarkleur die goed in het haar blijft zitten, en er dus ook weer uitgehaald moet worden als je een nieuwe haarkleur wilt. Het grote voordeel ervan is dat het 100% dekt. Revlon heeft vele mooie permanente haarkleuren in hun serie Colorsilk.

Oplichtende kleuren

Oplichtende kleuren behoren ook tot de permanente haarkleuren. Maar dit type kleur kan alleen worden gebruikt in haar dat nog nooit eerder gekleurd is. Ze kunnen het haar 3 tot 5 tinten lichter maken, dus je natuurlijke haar moet van tevoren blond zijn voor een ​​mooi resultaat. Je kunt de oplichtende kleuren herkennen aan de kleurcode, ze hebben een cijfer boven de 10, bijvoorbeeld 11.2 of 12.1. Onze basiskleuren gaan van 1-10, waarbij 1 zwart is en 10 heel lichtblond, en alles boven de 10 zijn bij de meeste merken lichte kleuren.

Bleken

Bleek is een oplichtend poeder dat wordt gemengd met beige om het haar lichter te maken. Met dit haarkleurtype moet je altijd voorzichtig zijn, omdat bleken de bouwstenen in het haar kapot kan maken. Begin eventueel met een kap om haarstrengen te kunnen pakken en breng vervolgens het bleekmiddel aan. Hierdoor krijg je een natuurlijk resultaat, en beschadig je maar een klein deel van het haar.

Nu je een korte introductie hebt gehad over de kleurtypes, moet je je afvragen wat je met je haar wilt en of je een natuurlijke of realistische look wilt. Je kunt niet in één dag van donker naar platinablond gaan, maar wel van licht naar donker. Er is alleen nog één belangrijk detail, dat kappers voorpigmentatie noemen.

Voorpigmentatie

Voorpigmentatie moet worden gebruikt als je licht haar donker verft. Als je gewoon een donkere haarkleur rechtstreeks op je lichte basis aanbrengt, zal het resultaat groen zijn omdat er geen warme pigmenten zijn om de donkere kleur te ondersteunen.

Als je een zwarte of een andere zeer donkere kleur in je haar wilt, toon 1, 2 of 3 dus, moet je beginnen met het rood verven van het haar. Dus een rode haarverf voor een donkere verf. Waarom? Omdat rood groen opheft waardoor je dus een mooie bruine kleur zonder groene tint krijgt. Deze regel kun je ook toepassen als je thuiskomt van een strandvakantie en een groene tint in je haar hebt gekregen. Dan zal het rood de groene pigmenten weer opheffen.

Als je daarentegen een mooie chocoladebruine kleur wilt, wat meestal toon 5 is, kun je je haar oranje verven om de troebele pigmenten tegen te gaan. Wil je gewoon 1-2 tonen donkerder gaan, dan kun je een kleur als 8.3 of 7.4 kiezen, dit zijn blonde kleuren met een warme kleurnuance erin. Dit noemen we indirecte voorpigmentatie en wordt alleen gebruikt als je je haarkleur iets donkerder wil maken.

Lees hier meer over kleurkeuze en wat de kleurnuances betekenen.

Wanneer je een haarkleuring voor thuis bestelt, ga er dan vanuit dat één doos kleuring voldoende is voor schouderlang haar van normale dikte. Als je haar hebt dat heel dik is of langer is dan je schouders, dan kun je voor het beste resultaat beter twee pakjes kopen.

Hopelijk weet je nu welke haarkleur het beste is voor jouw haar!

Het is echt waar!